Meniu
Armadillo - Tatu

Armadillo - Tatu

(Dasypodidae)
Informatii rapide
  • Durata de viata: intre 4 si 12 ani
  • Unde traieste (mediu de viata): Paduri si pajisti
  • Dieta: Omnivor
  • Clasa: Mamifere
  • Nume stiintific: Dasypodidae
  • Ce mananca (mancarea principala): Insecte, furnice, termite
  • Pradatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Ursii, lupii, coiotii
Reclama
In curand vom crea o lista cu curiozitati pe care poate nu le stiati despre armadillo!
Reclama

Origine

Armadillo, cunoscut pe plaiurile tarii noastre mai mult sub numele de Tatu, face parte din categoria mamiferelor placentare, acesta dispunand de o "armura" alcatuita din placi osoase.

Numele "Tatu" s­a "romanizat" cu ajutorul portughezei si francezei, originea numelui "Armadillo" fiind spaniola. Armadillo inseamna, in traducere, "micul blindat".

Hrana

Animalele Tatu au ca hrana de baza majoritatea insectelor, hrandindu­-se, in mare parte, cu muste si furnici. Insectele nu sunt insa singura hrana pe care acestea le agreeaza. In lista se mai afla si diverse plante, frunze si flori.

Aspect / Caracteristici

Armadillo s­a facut cunoscut la nivel mondial datorita armurii sale ce l­a facut, de altfel, sa ajunga o specie pe cale de disparitie. Medicii folosesc foarte des in experimente placile sale osoase.

Coada unui Tatu atinge pana la 35cm cand acesta se afla la maturitate; inaltimea nu depaseste 1.5m. Aceste animale au si o asemanare cu bine cunoscutul porc; mai exact botul acestor doua specii este aproape identic.

Cand sunt pui, acestia pot fi confundati cu usurinta cu niste rozatoare obisnuite.

Comportament

Tatu a doborat un record in zona Americii de Sud, fiind unul dintre cele mai deosebite animale. La recunoasterea mondiala a acestuia a contribuit si faptul ca se afla pe cale de disparitie, in mare parte datorita nenumaratelor experimente facute de medici pe armura osoasa a acestuia.

Reproducere

Fiind o specie pe cale de disparitie, s­-au facut deosebite eforturi pentru perpetuare. O multime de animale Tatu au fost aduse din diverse parcuri pentru a se imperechea cu ceilalti ramasi in viata.

Specii / Subspecii

Armadillo, sau Tatu, mai au o singura familie in viata, si­ anume Dasypodidae, ordinul Cingulata.

Acesta face parte, la randul lui, din supraordinul Xenartha ce mai cuprinde, pe langa Tatu, si furnicari si lenesi.