Meniu
Caracatita

Caracatita

(Octopus Vulgaris)
Informatii rapide
  • Durata de viata: Intre 2 si 15 ani
  • Unde traieste (mediu de viata): Apele temperate tropicale
  • Dieta: Omnivore
  • Clasa: Cephalopoda
  • Nume stiintific: Octopus Vulgaris
  • Ce mananca (mancarea principala): Scoici, crabi, pesti
  • Predatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Delfini, rechini, tipari

Origine

Desi cefalopodele sunt greu de urmarit inapoi in timp din cauza faptului ca neavand schelete, nu pot fi identificate ca fosile, un studiu recent le-a folosit ADN-ul pentru a incerca sa le descopere originile, fapt ce s-a dovedit a fi un succes. Asadar, studiul a aratat ca sepia, calamarul si caracatita se trag dintr-un stramos comun ce a trait acum 160 de milioane de ani.

Hrana

Cum marea majoritate a caracatitelor sunt pradatori, acestea se hranesc in principal cu crustacee (crabi, homari, raci, creveti, krilli), alte tipuri de moluste, dar si pesti.

Uneori, daca nu gasesc hrana, pot manca si alte caracatite mai mici.

Prada lor este sfasiata partial cu falcile lor tari si inghitita in bucati mari. Inainte de a fi sfasiata, prada este muscata si injectata cu un venin puternic care nu o omoara neaparat, dar o paralizeaza.

Aspect/Caracteristici

Caracatita este o molusca cefalopoda, asadar capul si corpul sunt moi, lipsite de oase si schelete, cu gura in centrul celor opt membre adesea numite tentacule.

Avand capul foarte moale, se poate strecura cu usurinta prin cele mai inguste locuri, adesea dupa prada. Caracatita, in functie de specie, este intalnita sub diverse forme, marimi si culori.

Comportament

Majoritatea caracatitelor sunt singuratice in afara perioadei de imperechere. Acestea "locuiesc" in mici grote, iar din cauza faptului ca adesea prind mai multa prada decat pot manca, o strang in aceste grote care ajung sa fie pline de resturi de crustacee, pesti si moluste moarte.

In jur de 15 specii de caracatite au abilitatea de a lua forma unor pradatori de care se feresc (serpi de mare, meduze, lei de mare, etc), pentru a fi in siguranta.

Reproducere

Unele caracatite de sex masculin, cand curteaza femela isi schimba culoarea si textura pielii.

La aproximativ 40 de zile de la imprechere, femela depune ouale pe stanci unde le pazeste pana eclozeaza, pentru aproximativ 5 luni.

In toata aceasta perioada, femela face un imens sacrificiu, ea nu se hraneste si astfel, dupa ce ouale eclozeaza, ea moare. Daca totusi simte ca nu mai poate rezista de foame pana ies toti puii, ea isi mananca din tentacule pentru a rezista pana toti puii ies din oua.

Specii/Subspecii

Oamenii de stiinta au descoperit mai bine de 300 de specii de caracatite, dintre care:

Hapalochlaena (caracatita cu inele albastre)
Caracatita Benthic
Tremoctopus (caracatita plapuma)
Vulcanoctopus Hydrothermal
Wolfi (cea mai mica caracatita din lume)
Amphioctopus margins (caracatita nuca de cocos)
Enteroctopus Dofleini (caracatita gigant de Pacific)
Thaumoctopus Mimicus (caracatita imitatoare)
Vitrelladonella Richardi (caracatita transparenta)
Grimpoteuthis (caracatita Dumbo)

Reclama
In curand vom crea o lista cu curiozitati pe care poate nu le stiati despre caracatite!
Reclama