Meniu
Castorul

Castorul

(Castor Canadensis)
Informatii rapide
  • Durata de viata: Intre 15 si 20 ani
  • Unde traieste (mediu de viata): Langa rauri, fluvii, iazuri, mici lacuri si mlastini
  • Dieta: Erbivor
  • Clasa: Mamifer
  • Nume stiintific: Castor Canadensis
  • Ce mananca (mancarea principala): Scoarta de copac, nuferi
  • Predatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Ursi, lupi, rasi

Origine

Cel mai mare rozator din America de Nord si Eurasia, castorul face parte din familia Castoridae si este un animal in mare parte nocturn si semiacvatic.

Mare parte din meniul castorului este bazat pe scoarta de copaci (salcam, artar, mesteacan, bambus, arin, fag), dar si unele plante acvatice si radacini.

Aspect/Caracteristici

Cu o lungime a corpului de pana la 90 cm, trasatura cea mai aparte a castorului este coada sa lata si solzoasa. Castorii au membrele scurte, blana brun-rosiatica, iar smaltul incisivilor contin fier, fiind cu mult mai rezistenti decat dintii altor mamifere.

O alta caracteristica ce ii deosebeste de multe alte mamifere este aceea ca femelele sunt la fel de mari sau uneori chiar mai mari decat masculii, un adult putand atinge si greutatea de 25 kg. Castorii, in captivitate, pot trai chiar si 24 de ani.

Comportament

Teritoriul castorului este acela unde isi are cuibul, unde se hraneste si unde se imperecheaza, teritoriu pe care si-l pastreaza si il apara devenind chiar violent daca un intrus indrazneste sa il incalce.

Castorul isi marcheaza teritoriul prin formarea unor maldare din noroi, ramasite si urina + castoreum (o secretie din sacul anal). Cu cat mai multe astfel de maldare isi construieste pe teritoriul sau, cu atat mai putine sanse sunt ca intrusii sa invadeze.

Reproducere

Castorii se imperecheaza pe viata, totusi daca unul din acestia moare, castorul ramas in viata isi va gasi alt partener.

Un cuplu de castori poate avea intre 2 si 4 pui pe an, imperecherea avand loc in lunile Ianuarie si Februarie, iar perioada de gestatie fiind de aproximativ 105 zile.

Din Aprilie si pana in Iunie puii se nasc, iar la 3 saptamani de viata acestia sunt intarcati si merg dupa hrana impreuna cu ceilalti membri ai familiei. Puii raman alaturi de parintii lor pana la varsta de aproximativ 2 ani.

Specii/Subspecii

Castorul Nord american

Castorul Euroasiatic (Brebul in Romania)

Reclama
In curand vom crea o lista cu curiozitati pe care poate nu le stiati despre castori!
Reclama