Meniu
Dihorul

Dihorul

(Mustela Putorius)
Informatii rapide
  • Durata de viata: Intre 6 si 9 ani
  • Unde traieste (mediu de viata): Munte, campii
  • Dieta: Carnivor
  • Clasa: Mamifer
  • Nume stiintific: Mustela Putorius
  • Ce mananca (mancarea principala): Sobolani, iepuri, cartite, viermi
  • Predatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Oamenii, vulpile, cainii, pisicile salbatice si domestice
Reclama
Stiati ca?
Iata mai jos o lista cu curiozitati pe care poate nu le stiati despre dihori.
  • Secreta cu ajutorul glandelor perianale un lichid urat mirositor cand este amenintat.
  • Exista 10 specii diferite de dihori.
  • Dihorii sunt animale solitare, nocturne.
  • Puii acestora se nasc orbi.
  • Au durata de viata scurta in salbaticie, de aproximativ 8 ani, iar domesticit poate ajunge si la 15 ani.
  • Vazul este slab dezvoltat, dar auzul este excelent.
  • Isi pot inclesta falcile atat de bine incat este aproape imposibil sa fie desfacute.
  • Lichidul mirositor secretat de dihori este folosit si pentru marcarea teritoriului.
  • Femele poate naste pana la 10 pui.
  • Acestia au fost imblanziti din timpuri stravechi, de aproximativ 2500 ani.
  • La maturitate, masculul poate atinge greutatea de 1 kg in timp ce femela doar 650-850 grame.
  • Acestia sufera adesea de boli precum: pneumonia, raceala, boala Carre, turbare sau infectii cu trichineloza sau leptospiroza.
  • Cei domesticiti pot ajunge sa sufere de cancer care afecteaza glandele adrenale, pancreasul si sistemul limfatic.
  • Ca animal de companie, Dihorul de Casa (Mustela putorius furo) este energic, vioi, curios si ii place sa se joace cu stapanul.
  • Dihorii au fost folositi pentru transportul cablurilor in conducte lungi. Cablurile de televiziune si sunet de la nunta printului Charles si al Dianei sau pentru concertul Millenium desfasurat in Piata Greenwich au fost transportate cu ajutorul dihorilor.
  • In anumite tari cum ar fi Anglia, acestia se folosesc pentru a pazi casa de soareci si sobolani.

Un grup de turisti prin Apuseni. La un moment dat, gasesc o pestera. Intra, o viziteaza, totul era foarte fain, numai ca mirosea ingrozitor. Cand ies afara, se intalnesc cu un baci. pe care il intreaba:
- Dom'ne, ce e cu pestera asta, e foarte frumoasa, dar de ce pute asa ingrozitor inauntru?
- Apai dragii mei, raspunde baciul, e o intreaga legenda. Pe vremuri, inauntru traia un capcaun.
De doua ori pe an cobora in sat si rapea cea mai frumoasa femeie.
Tot asa pana cand au ramas satenii numai cu uratenii de femei, deci satul era in pragul disparitiei.
Atunci s-au adunat satenii sa se sfatuiasca cum sa scape de capcaun.
S-au gandit sa il cheme pe Fat Frumos. I-au dat un fax si dupa o saptamana a venit.
A intrat Fat Frumos in pestera, l-a luat pe capcaun si l-a infipt pana la glezne in pamant.
Capcaunul s-a enervat si l-a bagat pe Fat Frumos pana la genunchi. asta ce, sa se lase mai prejos?
Il ia pe capcaun si-l baga pana-n brau.
Capcaunul, cu ultimele puteri, il ia pe Fat Frumos si-l baga pana la subsuori.
Fat Frumos, nervos ca dracu', il ia pe capcaun, il baga pana in gat, scoate palosul si-i taie beregata.
Satenii, foarte fericiti, au tras un chef de pomina - vreo doua saptamani au tot baut.
Ca rasplata pentru Fat Frumos, i-au dat-o pe cea mai frumoasa dintre uratele pe care le mai aveau.
astia doi s-au casatorit si au trait pana la adanci batraneti in pestera.
- Bine dom'ne, da' tot n-am inteles, ce pute asa in pestera?
- Apai nu stiu, o fi facut vreunul caca pe acolo!