Meniu
Informatii rapide
  • Durata de viata: De la 15 la 25 de ani
  • Unde traieste (mediu de viata): In padure
  • Dieta: Erbivor
  • Clasa: Mamifer
  • Nume stiintific: Alces alces
  • Ce mananca (mancarea principala): Iarba, crengi
  • Predatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Oamenii, lupi, ursi
Reclama
Stiati ca?
Iata mai jos o lista cu curiozitati pe care poate nu le stiati despre elani.
  • Se gasesc in principal in regiunile din Europa, Noua Zeelanda si America de Nord
  • Nord-americanii luau pastrama de elan in calatoriile lungi datorita sursei de nutrienti pe care o ofera.
  • Zona de sud a Canadei a detinut cea mai mare populatie de elani, cu un numar ce depasea 30,000.
  • Fiind un mamifer ierbivor, elanul poate manca orice tip de vegetatie, iar pentru a-si pastra greutatea ideala a corpului are nevoie de 9770 calorii pe zi.
  • Datorita inaltimii lor, acestia prefera mai mult sa manance frunze din copaci si mai putin vegetatia de la sol.
  • Acestia nu au dinti frontali superiori, insa acest fapt se compenseaza cu detinerea de incisivi inferiori ascutiti, limba, gingii si cele 6 perechi de molari si premolari care ii ajuta sa taie si sa mestece si vegetatia lemnoasa.
  • Ca si bovinele, caprele, oile si girafele, elanii sunt rumegatori, mai exact, au stomacul impartit in 4 camere. Asadar, regurgiteaza hrana si o mesteca din nou pentru o mai buna digestie.
  • Conform credintei Algonquin, daca visezi un elan inseamna ca vei avea o viata lunga.
  • Pe timp de iarna, acestia se hranesc cu arbusti, muschi, licheni si conuri de brad.
  • Daca pe timp de vara ei cutreiera in grupuri mici, iarna, elanii formeaza turme imense.
  • Pentru a stabili care mascul e dominant, acestia isi masoara forta luptandu-se cu coarnele.
  • Elanii au vazul slab dezvoltat, bazandu-se mai mult pe miros si auz.
  • Dupa sezonul de imperechere, acestia isi leapada coarnele. Cei mai batrani o fac in luna Decembrie in timp ce ceilalti o fac la sfarsitul lunii Ianuarie.
  • Media de viata pentru un elan este de doar 5-6 ani, insa daca ramane perfect sanatos si evita predatorii, uneori poate ajunge si la 20 de ani.
  • Elanii se pot scufunda pana la 6 metri sub apa si pot inota cu o viteza de pana la 9km/h.
  • Totodata, acestia pot alerga fara oprire pe o distanta de aproximativ 24 km, cu o viteza chiar si de 56 km/h.
  • Firele sale de par au centrul gol, ceea ce ii ajuta sa stea la suprafata in apa.
  • Coarnele de elan se regenereaza cel mai repede, mai exact pe o perioada de maximum 5 luni.
  • In situatia in care un elan este castrat, acesta isi pierde coarnele, iar cele care ii cresc dupa aceea vor fi deformate.
  • Inainte de a-si pierde coarnele, acestia isi leapada prima data pielea de pe ele, numita si Catifea.
  • Elanii sunt inofensivi pentru oameni, insa daca sunt provocati sau surprinsi in perioada de imperechere, pot deveni periculosi.
Aflati chiar de la elan cateva detalii

Eu sunt minunatul si mandrul elan! Culoarea blanii mele este maro, coarnele mele sunt in forma de lopata, gura mea este larga, iar buza superioara mi se rasfrange deasupra celei inferioare, am si urechile destul de mari, iar barba mea porneste din regiunea submandibulara.

Sunt activ atat ziua cat si noaptea, dar cel mai vioi sunt dimineata la rasaritul soarelui. Cine nu ar fi dupa un somn dulce si odihnitor, nu-i asa?

Sunt erbivor, hrana mea fiind constituita mai ales din frunzele si lastarii de salcie, mesteacan si plop tremurator.

In lunile de vara imi place sa mananc plante acvatice si plante ce cresc in aprorierea apelor.

Destul de des, imi place sa intru in apa chiar pana la umar.

Iarna, dupa ce lacurile ingheata, consum cu placere lastarii diferitelor plante, smulg si scoarta copacilor sau imi place sa scormonesc zapada pentru a ajunge la vegetatia ce se gaseste sub ea. Este ca si cand as sapa dupa cele mai ascunse comori..o adevarata aventura!

Imi place si sa inot, putand sa stau sub apa aproape un minut. Sunt destul de bun si la alergat; cand fug pot atinge viteze de pana la 56 km/ora.

Simtul vizual il am destul de slab, dar auzul si mirosul imi sunt foarte dezvoltate, asadar se completeaza.

Cateodata suntem atacati de lupi, dar in general putem respinge atacul lor.

Cateodata imi place sa ma duelez cu fratii mei, doar asa, sa ne testam din cand in cand fortele si sa vedem care a devenit mai puternic.

In unele teritorii, cum ar fi fosta Uniune Sovietica, unii dintre fratii mei au fost domesticiti.

Carnea si laptele nostru sunt folosite de catre unii oamenii, iar altii ne folosesc pentru forta noastra de tractiune.

Suntem raspanditi in nordul Americii de Nord, inclusiv in Canada si Alaska.

Specia euroasiatica, care este ceva mai mica, traieste in Scandinavia, regiunile nord-estice ale Europei si cele nordice ale Asiei.