Meniu
Gorila

Gorila

(Troglodytes Gorilla)
Informatii rapide
  • Durata de viata: 35-50 ani
  • Unde traieste (mediu de viata): Jungla, paduri tropicale
  • Dieta: Erbivore
  • Clasa: Mamifere
  • Nume stiintific: Troglodytes Gorilla
  • Ce mananca (mancarea principala): Frunze, fructe, iarba
  • Pradatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Leoparzii, crocodilii, oamenii
Reclama
In curand vom crea o lista cu curiozitati pe care poate nu le stiati despre gorile!
Reclama

Origine

Cele mai mari dintre primate, gorilele traiesc in Africa, mai exact in padurile tropicale ale Africii, atat in zonele joase, cat si in cele montane, in functie de specie. ADN-ul gorilei se aseamana in proportie de 98-99% cu cel uman.

Hrana

Acestea sunt predominant erbivore, consumand vegetatie, mure, frunze, fructe, seminte, coaja de copac, bulbi de plante, uneori insa suplimentand dieta cu furnici si termite.

Acestea nu au nevoie sa bea apa, deoarece se hidrateaza suficient din alimentatia aleasa. Un mascul adult poate consuma pana la 27 de kg de hrana zilnic.

Aspect/Caracteristici

Fiind asemanatoare cimpanzeilor, gorilele adopta pe distante scurte pozitia bipeda, in general insa, deplasarea o fac sprijinindu-se pe pumni, membrele anterioare fiind mai lungi decat cele inferioare.

Gorilele au capul foarte mare, cu o frunte proeminenta. Masculii masoara si cantaresc aproape dublu fata de femele astfel ca, in timp ce o femela are aproximativ 1,4 metri si 90 kg, un mascul atinge 1,7 metri si 180 kg.

Comportament

Desi sunt in general animale linistite, atunci cand comunica scot sunete si fac gesturi destul de puternice si variate. Gorilele sunt foarte sociabile si in salbaticie formeaza grupuri de 5 pana la 30 de membri, majoritatea timpului petrecandu-l dormind, mancand si curatandu-se una pe alta.

Inteligenta gorilelor este similara cu cea a oamenilor si delfinilor.

Reproducere

Desi femelele ating maturitatea sexuala la varsta de 7-8 ani, acestea incep sa se reproduca pe la 10 ani in timp ce masculii sunt potriviti pentru reproducere abia la 15-20 de ani.

Femela da nastere cel mai adesea unui singur pui, foarte rar se intampla sa nasca 2, perioada de gestatie fiind de 8,5 luni. Aparent, nu este un sezon anume de imperechere.

Specii/Subspecii

Gorila de campie estica (Eastern Lowland Gorilla), la est de raul Congo.

Gorila de campie vestica , (Western Lowland Gorilla) din sud-estul Nigeriei.

Gorila de munte (Mountain Gorilla), la altitudini de 2500-3500 metri, in asa zisele Cloud Forests (padurile cu nori).