Meniu
Jaguarul

Jaguarul

(Panthera onca)
Informatii rapide
  • Durata de viata: In salbaticie traieste de la 12 la 15 ani iar in captivitate poate atinge varsta de 23 de ani
  • Unde traieste (mediu de viata): Prefera padurile umede insa poate trai si in desert, munti si campii
  • Dieta: Carnivor
  • Clasa: Mamifer
  • Nume stiintific: Panthera onca
  • Ce mananca (mancarea principala): Cerbi, caprioare
  • Predatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Oamenii
Reclama
Stiati ca?
Iata mai jos o lista cu curiozitati pe care poate nu le stiati despre jaguari.
  • Denumirea de Jaguar provine de la cuvantul "yaguar" al indienilor americani si inseamna "cel care ucide cu un salt".
  • Este singura felina din lume care nu toarce.
  • Este cea mai mare felina din America de Sud si a 3-a cea mai mare felina din lume.
  • Petele negre de pe blana lor se mai numesc si rozete, deoarece multe din ele au forma de trandafir.
  • Sunt animale singuratice si isi marcheaza teritoriul prin urina si prin sfasierea scoartei copacilor.
  • Denumirea stiintifica a jaguarului este Panthera Onca.
  • In salbaticie traiesc intre 12 si 15 ani.
  • Masculii adulti cantaresc de la 45 kg si pana la aproximativ 110 kg in unele cazuri, pe cand femelele au greutatea cuprinsa intre 45-90 kg.
  • Perioada lor de imperechere este in lunile August si Septembrie.
  • Dupa 100 de zile femela naste intre 1 si 4 pui, pe care la varsta de 6 luni ii invata sa vaneze, iar cand acestia implinesc 2 ani, isi parasesc mama.
  • Fiind carnivori, se hranesc in principal cu caprioare, maimute, pasari, broaste, serpi, tapiri, aligatori, rozatoare.
  • Au cele mai puternice falci din toate speciile de feline.
  • Adora sa "pescuiasca" si isi baga coada in apa pentru a atrage pestii.
  • Jaguarii vad de 6 ori mai bine decat oamenii, in special pe intuneric.
  • Acestia nu au alti predatori in afara de oameni, care ii vaneaza in special pentru blana lor.
  • Pot trai si in paduri de foioase, paduri tropicale, mlastini, pajisti sau chiar in zone de desert.
  • In principiu isi prinde prada de la sol, dar se intampla sa vaneze si din copaci, de unde ataca prada.
  • Spre deosebire de alte feline, jaguarul adora apa si sa inoate.
  • Desi se spune ca in toata lumea, mai traiesc doar 15,000 de jaguari, acestia sunt imprastiati in tari precum: Argentina, Brazilia, Bolivia, Belize, Costa Rica, Ecuador, Guiana Franceza, Mexico, Columbia, Peru, Paraguay, Panama, Statele Unite, Gautemala, Guyana, Honduras, Venezuela, Suriname si Nicaragua.
  • Desi nu sunt deloc niste animale de mari dimensiuni, jaguarii pot vana si animale de 300 kg, ceea ce inseamna mai mult decat dublul greutatii lor.
  • Mayasii il considerau Zeul care ajuta la comunicarea dintre morti si vii.
Aflati chiar de la jaguar cateva detalii

Eu sunt jaguarul si sunt cea mai mare pisica salbatica a Americii. Ma aseman foarte mult cu leopardul, dar el are labele mai puternice, ochii mai ingusti si petele de pe blana lui sunt mai mici si mai deschise la culoare.

Desi sunt un bun catarator, vanez pe pamant si in special noaptea. Insa din copaci imi place sa imi urmaresc cu atentie victima.

Sunt foarte rapid pe distante scurte, dar obosesc destul de repede. Astfel ca succesul vanatorii mele depinde de observarea rapida a victimei si de furisarea mea cu viteza pe langa aceasta.

Mancarea mea este foarte variata, de la soareci pana la corbi. Trebuie sa aflati ca sunt si un bun inotator si un pescar excelent!

Imi place sa imi urmaresc prada de pe o stanca stand nemiscat si urmarind pestisorii, dupa care ii lovesc cu laba si ii trag pe uscat.

Mai prind si broaste, aligatori mai mici si imi plac in acelasi timp si broastele testoase.

Inainte de a-mi incepe ospatul, imi place sa imi tarasc victima in culcus, ca sa fiu sigur ca nu ma deranjeaza nimeni si ca pot manca in liniste.

De fel imi place sa traiesc singuratic, cu exceptia perioadei de imperechere.

Niciodata nu mi-a placut sa atac omul, il urmaresc doar atata timp cat se afla pe teritoriul meu de vanatoare.

Din pacate, eu sunt unul dintre putinii jaguari care mai traiesc in libertate, asta din cauza blanii noastre atat de frumoase si valoroase, am fost si inca mai suntem vanati intens.

Astazi, toate cele opt specii de jaguari sunt amenintate cu disparitia, iar in afara gradinilor zoologice am mai ramas foarte putini in libertate.

Cei care am reusit pana acum sa scapam de armele de vanatoare sau de gradinile zoologice, suntem raspanditi in America Centrala si de Sud, din Sud-Estul Statelor Unite pana in Patagonia.

Cei mai mari jaguari traiesc in Brazilia, la Mato Grosso.

Va promit ca daca voi scapa de vanatorii de blanuri, ne vom intalni la gradina zoologica, unde veti avea ocazia sa imi admirati superba blana si unde va veti da seama ca sunt un animal pasnic care poate sa se imprieteneasca rapid cu omul.