Meniu
Leopardul

Leopardul

(Panthera pardus)
Informatii rapide
  • Durata de viata: Poate atinge varsta de 20 de ani
  • Unde traieste (mediu de viata): Traieste in zone variate, de la semidesertice pana la zone reci
  • Dieta: Carnivor
  • Clasa: Mamifer
  • Nume stiintific: Panthera pardus
  • Ce mananca (mancarea principala): Cerbi si caprioare, porci mistreti, rozatoare
  • Predatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Oamenii, leii, tigrii
Reclama
Stiati ca?
Iata mai jos o lista cu curiozitati pe care poate nu le stiati despre leoparzi.
  • Este cel mai puternic dintre feline.
  • Se poate catara in copaci chiar si atunci cand isi transporta prada grea si deseori ramane sa se odihneasca pe crengile copacilor.
  • Isi duce de multe ori prada in copaci pentru a le demonstra leilor si hienelor ca nu i-o pot fura.
  • Este renumit pentru agilitatea sa, pentru faptul ca poate alerga cu pana la 58 km/h, poate sari 6 metri in lungime si 3 metri in inaltime.
  • Este totodata si un excelent inotator.
  • Este in principiu un animal solitar cu teritorii de mari dimensiuni.
  • Asemenea jaguarului, isi marcheaza teritoriul prin urina si prin sfasierea scoartei copacilor.
  • De fel, teritoriul masculului este mai mare decat cel al femelelor, iar daca se intampla sa se suprapuna, acestia tolereaza doar daca se pot imperechea.
  • Ca sa isi anunte prezenta altor leoparzi, acesta scoate un sunet asemanator tusei iritante.
  • Leopardul ajunge sa cantareasca in jur de 70 kg, iar lungimea corpului ajunge pana la 2 metri.
  • Asemenea pisicilor noastre, leopardul maraie cand este nervos si toarce cand este multumit.
  • Datorita faptului ca sunt foarte buni inotatori, leoparzii se hranesc si cu pesti.
  • Culoarea, modelul blanii si lungimea firelor de par difera la leoparzi in functie de regiunea in care traiesc.
  • De obicei, noaptea vaneaza si mananca in timp ce ziua este rezervata somnului si odihnei.
  • Traieste in principal in Africa, dar se intalnesc cateva exemplare si in Sri Lanka, Indochina, Indonesia, China sau Malaezia.
  • In antichitate se credea ca acesta este o combinatie intre leu si pantera, de unde si derivarea numelui: Leon (leu) si Pardos (pantera).
  • Meniul sau consta cel mai adesea in animale cu copite, maimute, pasari, pesti, reptile, vulpi, sacali, etc. dar mananca uneori daca este cazul si gandaci.
  • Masculii consuma pe zi in jur de 3,5 kg carne, iar femelele aproximativ 2,8 kg.
  • In principiu ei incearca sa evite oamenii, insa daca sunt provocati isi arata "talentul" de masina de ucis.
  • In India au avut loc 2 astfel de cazuri, cand un leopard a ucis 400 de oameni, iar un al doilea leopard a ucis 125 de oameni. Acestea s-au intamplat in anul 1910, respectiv 1926.
  • Perioada de gestatie dureaza intre 90-105 zile in urma careia se nasc 2-4 pui.
  • A avut loc si o incrucisare intre o leoaica si un leopard, la sfarsitul anului 1950 in Japonia, noul membru fiind numit Leopon.
  • Totodata, din incrucisarea dintre o puma si un leopard a rezultat un Pumapard, la sfarsitul anilor 1890 in Germania.
  • Poate rezista chiar si o luna fara sa bea apa.
Aflati chiar de la leopard cateva detalii

Eu sunt leopardul si deja stiti cat de faimos e coloritul blanii mele, ce combina galbenul cu pete negre.

Contrastul puternic al desenului blanii mele ma ajuta la un camuflaj perfect astfel incat ma pot pierde aproape fara urma in peisaj, indiferent daca stau intr-un copac sau ma furisez prin ierburi, miscarile mele fiind aproape fara zgomot.
Asta ma ajuta sa ma aproprii foarte mult de prada, apoi sa ma arunc pe nepregatite asupra animalului surprins.

De obicei prefer padurile, dar ma simt la fel de bine in semidesert sau pustiul lipsit de vegetatie, de la marginea campurilor inzapezite.

Timpul imi place sa mi-l petrec singur, de obicei intr-un teritoriu bine delimitat pe care imi place sa mi-l marchez cu urina, iar pe unii copacii ma "semnez" cu ghearele.

Imi place sa beau apa in fiecare zi, dar in lipsa acesteia pot rezista chiar si o luna. Am o capacitate de orientare foarte buna.

Imi place sa vanez in zorii zilei si la asfintit. Imi ametesc victima lovindu-i prima data gatul cu laba, dupa care o musc si o trag intr-un copac unde o atarn printre crengi.
Acolo, imi pot feri mancarea de hiene sau sacali.

Imi place sa vanez numeroase specii de animale: de la babuini si porci alergatori pana la pasari, gazele, zebre, iar ocazional vanez si maimute.

Din pacate, datorita frumusetii deosebite a blanii mele, sunt un animal foarte cautat si vanat de oameni.

Cu toate ca suntem o specie protejata, totusi si acum mai suntem vanati de crescatorii de vite, de pastorii de oi si de braconieri.

Desi imi place sa atac si sa mananc si animale domestice, agricultorii si-au dat seama ca sunt un animal folositor, intrucat limitez numarul babuinilor si al porcilor salbatici, care le distrug si le provoaca mari daune productiilor lor agricole, dar din pacate aproape mereu suntem ucisi in aceste locuri.