Meniu
Leopardul

Leopardul

(Panthera pardus)
Informatii rapide
  • Durata de viata: Poate atinge varsta de 20 de ani
  • Unde traieste (mediu de viata): Traieste in zone variate, de la semidesertice pana la zone reci
  • Dieta: Carnivor
  • Clasa: Mamifer
  • Nume stiintific: Panthera pardus
  • Ce mananca (mancarea principala): Cerbi si caprioare, porci mistreti, rozatoare
  • Predatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Oamenii, leii, tigrii
Reclama
Stiati ca?
Iata mai jos o lista cu curiozitati pe care poate nu le stiati despre leoparzi.
  • Este cel mai puternic dintre feline.
  • Se poate catara in copaci chiar si atunci cand isi transporta prada grea si deseori ramane sa se odihneasca pe crengile copacilor.
  • Isi duce de multe ori prada in copaci pentru a le demonstra leilor si hienelor ca nu i-o pot fura.
  • Este renumit pentru agilitatea sa, pentru faptul ca poate alerga cu pana la 58 km/h, poate sari 6 metri in lungime si 3 metri in inaltime.
  • Este totodata si un excelent inotator.
  • Este in principiu un animal solitar cu teritorii de mari dimensiuni.
  • Asemenea jaguarului, isi marcheaza teritoriul prin urina si prin sfasierea scoartei copacilor.
  • De fel, teritoriul masculului este mai mare decat cel al femelelor, iar daca se intampla sa se suprapuna, acestia tolereaza doar daca se pot imperechea.
  • Ca sa isi anunte prezenta altor leoparzi, acesta scoate un sunet asemanator tusei iritante.
  • Leopardul ajunge sa cantareasca in jur de 70 kg, iar lungimea corpului ajunge pana la 2 metri.
  • Asemenea pisicilor noastre, leopardul maraie cand este nervos si toarce cand este multumit.
  • Datorita faptului ca sunt foarte buni inotatori, leoparzii se hranesc si cu pesti.
  • Culoarea, modelul blanii si lungimea firelor de par difera la leoparzi in functie de regiunea in care traiesc.
  • De obicei, noaptea vaneaza si mananca in timp ce ziua este rezervata somnului si odihnei.
  • Traieste in principal in Africa, dar se intalnesc cateva exemplare si in Sri Lanka, Indochina, Indonesia, China sau Malaezia.
  • In antichitate se credea ca acesta este o combinatie intre leu si pantera, de unde si derivarea numelui: Leon (leu) si Pardos (pantera).
  • Meniul sau consta cel mai adesea in animale cu copite, maimute, pasari, pesti, reptile, vulpi, sacali, etc. dar mananca uneori daca este cazul si gandaci.
  • Masculii consuma pe zi in jur de 3,5 kg carne, iar femelele aproximativ 2,8 kg.
  • In principiu ei incearca sa evite oamenii, insa daca sunt provocati isi arata "talentul" de masina de ucis.
  • In India au avut loc 2 astfel de cazuri, cand un leopard a ucis 400 de oameni, iar un al doilea leopard a ucis 125 de oameni. Acestea s-au intamplat in anul 1910, respectiv 1926.
  • Perioada de gestatie dureaza intre 90-105 zile in urma careia se nasc 2-4 pui.
  • A avut loc si o incrucisare intre o leoaica si un leopard, la sfarsitul anului 1950 in Japonia, noul membru fiind numit Leopon.
  • Totodata, din incrucisarea dintre o puma si un leopard a rezultat un Pumapard, la sfarsitul anilor 1890 in Germania.
  • Poate rezista chiar si o luna fara sa bea apa.
Reclama