Meniu
Informatii rapide
  • Durata de viata: Pana la 14 ani in salbaticie si 20 in captivitate
  • Unde traieste (mediu de viata): Campii deschise, predominant in Africa
  • Dieta: Carnivor
  • Clasa: Mamifer
  • Nume stiintific: Panthera leo
  • Ce mananca (mancarea principala): Antilope, porci mistreti, zebre
  • Predatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Oamenii
Reclama
Stiati ca?
Iata mai jos o lista cu curiozitati pe care poate nu le stiati despre lei.
  • Ragetul unui leu se poate auzi si de la 8 km distanta.
  • Este a doua felina ca marime dupa tigru.
  • Prin raget acestia isi stabilesc drepturile teritoriale sau cheama membrii rataciti.
  • Femela are nevoie de aproximativ 5 kg de carne pe zi, iar masculul de minimum 7 kg.
  • Femelele sunt cele care in mare parte vaneaza. 85-90 % din prada este capturata de femele, in timp ce masculii stau sa pazeasca teritoriul.
  • In salbaticie, leul traieste 12-15 ani, iar in captivitate atinge si varsta de 25 ani.
  • Meniul lor consta in zebre, antilope, girafe, bivoli si uneori rinoceri si hipopotami.
  • Astazi mai pot fi gasiti in desertul Sahara si in unele zone de est si sud ale Africii.
  • Este singura specie de felina mare sociabila; traieste in grupuri de cate 15 membri, uneori fiind formate chiar si grupuri de 40 de membri.
  • In grup, cel mai adesea este un mascul matur, sau uneori 2-3, restul fiind doar femele si pui.
  • Masculii ce au coama mai inchisa la culoare, atrag mai mult femelele.
  • Gestatia dureaza 3 luni in urma careia se nasc intre 1 si 5 pui.
  • Puii de leu nu pot rage pana la varsta de 2 ani.
  • In jurul varstei de 3 ani, masculii sunt alungati din grup si adesea isi formeaza propriile grupuri.
  • Leul African doarme si pana la 20 de ore pe zi.
  • Datorita ghearelor, se pot urca cu usurinta in copaci.
  • Spre deosebire de alte feline, leul vaneaza in grup, inconjurand prada.
  • Sunt mai mult animale nocturne, noapte vanzeaza de fel, iar ziua se odihnesc.
  • Isi marcheaza teritoriul ca si leopardul si jaguarul, prin urina si fecale, dar si prin sfasierea scoartei copacilor.
  • Puii au pete inchise de culoare pe blana, asemanatoare cu cele ale leoparzilor, insa pe masura ce cresc, acestea dispar.
  • Exista si exemplare de lei albi, locuitorii savanelor considerandu-i fiinte divine.
  • Acestia exista in captivitate, iar in anul 2004 erau in numar de 30. In prezent, numarul lor a crescut considerabil.
Aflati chiar de la leu cateva detalii

Sunt a doua felina ca marime dupa tigru si sunt numit si regele animalelor, lucru care ma face tare mandru!

Culoarea blanii mele, variaza de la galben deschis pana la maro-ocru sau chiar roscat.

Pe abdomen am blana mai deschisa la culoare, iar smocul de pe coada este spre negru. Am o coama mare in jurul gatului si pe piept, care imi ofera un aspect maiestuos.

Dintre feline am cel mai puternic raget, care poate fi auzit pana la 8 km!

Imi place sa traiesc in savane si campii intinse, dar deseori, cand soarele dogoreste prea tare, imi place sa ma odihnesc la umbra copacilor din padure.

Traiesc intr-o familie de 30 de indivizi, care cuprinde 6 femele cu puii lor de ambele sexe.

Femelele mele sunt cele care vaneaza si care au o grija deosebita pentru puii lor.

In timp ce ele sunt plecate la vanatoare, eu pazesc teritoriul si puii nostri pe care ii apar ca pe ochii din cap!

Imi place foarte mult sa mananc antilope, zebre, bivoli, mistreti salbatici si alte mamifere mari. La o masa pot manca pana la 30 kg de carne!

Din rudele mele mai exista sase specii de lei: leul asiatic, leul vest african, leul nord est congolez, leul est african, leul sud-vest african si leul katanga.

Mai am cativa verisori, leii albi, dar din pacate sunt foarte rari.

Acum 10000 de ani familia mea era considerata cea mai raspandita dintre mamiferele mari. Acum suntem mai putini iar media de viata este de 8 ani.