Meniu
Oposumul

Oposumul

(Didelphis Virginiana)
Informatii rapide
  • Durata de viata: intre 2 si 7 ani
  • Unde traieste (mediu de viata): Padure si terenuri agricole aproape de apa
  • Dieta: Omnivor
  • Clasa: Mamifere
  • Nume stiintific: Didelphis Virginiana
  • Ce mananca (mancarea principala): Fructe, insecte, broaste
  • Pradatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Pasarile de prada, pisicile, vulpile
Reclama
In curand vom crea o lista cu curiozitati pe care poate nu le stiati despre oposumi!

Origine

Oposumul si celelalte sub­specii ale acestui animal se incadreaza in ordinul Didelphimorphia, un ordin al marsupialelor.

In aceasta categorie se pot regasi chiar si marsupialele ce au aparut cu 66­145 milioane de ani in urma, in cretacic. Oposumii traiesc in mare parte in America de Nord si de Sud.

Hrana

Oposumii nu sunt animale tocmai pretentioase in ceea ce priveste hrana. Acestia sunt atat omnivori cat si carnivori, procurarea hranei nereprezentand o problema semnificativa pentru acestia in nicio perioada a anului, cel putin in partea de nord si sud a Americii unde se regasesc majoritatea animalelor din aceasta specie.

Aspect / Caracteristici

Aceste animale nu sunt nici pe departe masive. Un oposum poate atinge, la maturitate, pana in 5kg. Cand sunt pui, greutatea medie este de 0.3kg.

Blana oposumilor este inchisa la culoare, pigmentul negru fiind prezent la mai toate exemplarele. Lungimea maxima a acestora este de aproximativ 90 de centimetri, in timp ce minimul este de 3 ori mai mic, adica de 30 de centimetri.

Comportament

Majoritatea oposumilor traiesc in mare parte a timpului in zone in care isi pot procura cu usurinta hrana si apa, prezentand in acelasi timp interes pentru zonele intunecate, fie sub pamant sau la nivelul solului.

Oposumii nu sunt animale agresive; acestia sunt de cele mai multe ori solitari intre ei.

Reproducere

Cea mai mare parte a oposumilor iau nastere in lunile aprilie-­mai. O femela ajunsa la maturitate poate fi gestanta cu maxim 3 pui, aceasta neavand vreo perioada de imperechere aparte in vreo luna a anului.

Specii / Subspecii

Oposumii fac parte dintr­o singura familie, si­anume Didelphidae. Aceasta mai are, la randul ei, doar 2 sub­familii: Caluromyinae si Didelphinae, categorii ce insumeaza, impreuna, alte cateva zeci de specii de oposumi.

Din fericire, aceste animale nu sunt pe cale de disparitie.