Meniu
Porcul mistret

Porcul mistret

(Sus Scrofa)
Informatii rapide
  • Durata de viata: Intre 15 si 20 ani
  • Unde traieste (mediu de viata): Paduri de foioase
  • Dieta: Omnivor
  • Clasa: Mamifer
  • Nume stiintific: Sus Scrofa
  • Ce mananca (mancarea principala): Viermi, radacini, fructe de padure
  • Predatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Tigri, lupi, oameni

Origine

O specie de porc salbatic, porcul mistret este intalnit pe teritoriul padurilor europene, nord-vestul Africii si in unele zone din Asia.

Fiind un animal care se adapteaza extrem de usor, acesta are diferite zone de habitat, tinand cont si de faptul ca mananca aproape orice.

Hrana

Un animal omnivor extrem de versatil, porcul mistret se hraneste in primul rand cu plante daca sezonul ii permite sa le gaseasca: fructe, frunze, iarba, ghinde, nuci, radacini si bulbi pe care le scoate la suprafata scormonind cu ratul.

Daca acest meniu nu ii este la indemana, porcul mistret trece la usurinta la consumul de soparle, viermi, soareci, oua, serpi si orice fel de resturi din gunoaiele oamenilor.

Aspect/Caracteristici

Un mamifer solid, masiv, ce poate atinge greutatea de 200 kg, aceasta rasa de porc nu difera foarte mult de porcul domestic, ci doar prin coloritul blanii (care poate fi neagra, cenusie, roscata cu dungi si cu firul mai des si mai lung).

Vederea lor este slaba, dar se compenseaza cu simtul olfactiv foarte dezvoltat, datorita ratului lung. Acest rat este totodata prevazut cu canini foarte lungi si dezvoltati, care sunt prezenti doar la masculii adulti.

Comportament

Daca masculii prefera in mare parte singuratatea, femelele sunt animale sociabile care traiesc in grupuri ce pot numara pana la 30 de individe, impreuna cu puii lor.

Sunt in principal animale nocturne, ziua preferand sa se odihneasca in culcusurile lor de frunze dense.

Totusi, acest animal poate ataca omul, de aceea este de preferat sa se evite interactiunea cu el.

Reproducere

Femelele au un mare potential de reproducere, imperechindu-se destul de des, datorita faptului ca pot intra in calduri la distante de doar 18-24 zile.

Daca imperecherea a avut succes, acestea dau nastere la 4-6 pui pe care ii hranesc cu lapte, puii devenind independenti in jurul varstei de 7 luni.

Specii/Subspecii

Mistretul central european
Mistretul nord african
Mistretul carpatin
Mistretul indian
Mistretul central asiatic
Mistretul japonez
Mistretul anatolian
Mistretul Formosan
Mistretul mediteraneean, etc.

Reclama
In curand vom crea o lista cu curiozitati pe care poate nu le stiati despre porci mistreti!
Reclama