Meniu
Informatii rapide
  • Durata de viata: intre 10 si 15 ani
  • Unde traieste (mediu de viata): Paduri montane si jungla
  • Dieta: Carnivor
  • Clasa: Mamifere
  • Nume stiintific: Felis concolor
  • Ce mananca (mancarea principala): Sobolani, caprioare, oi
  • Pradatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Ursii, lupii
Reclama
In curand vom crea o lista cu curiozitati pe care poate nu le stiati despre pume!

Origine

Puma face parte din categoria Felidae (Felide), fiind un mamifer carnivor. Majoritatea acestor animale traiesc in munti, ferindu­se de oameni in ciuda faptului ca inspira fara sa vrea frica oricarui om se apropie la mai putin de 200 de metri de o Puma.

Hrana

Dat fiind faptul ca vorbim de un animal carnivor, e de la sine inteles ca Puma nu se plimba pe pajisti in cautare de ierburi si insecte, ci vaneaza fara a sta prea mult pe ganduri de fiecare data cand ceva ii prezinta interes.

Tactica e destul de simpla, fiind realizata printr­-o saritura posterioara si ruperea aproape instantanee a coloanei vertebrale, in cazul animalelor de talie mare.

Aspect / Caracteristici

Desi taxonomic vorbind, pumele se incadreaza in categoria felinelor de mici dimensiuni, cand vine vorba de aspectul propriu­zis acestea se claseaza cu usurinta in randul felinelor mari.

Un mascul ajunge, la maturitate, sa depaseasca 100kg in majoritatea cazurilor. La femele greutatea se reduce la jumatate. Inaltimea se apropie de 70cm la mai toate exemplarele, coada nu depaseste 80cm iar lungimea corpului se incadreaza intre 110­130cm atat la masculi cat si la femele.

Blana pumei are culoarea galben ­roscata.

Comportament

In ciuda aspectului si dimensiunilor, Pumele sunt animale solitare ce se feresc de oameni, nefiind agresive cu acestia pana nu se simt puse in pericol.

Acest lucru nu le impiedica insa pe aceste exemplare sa se comporte total diferit atunci cand vine vorba de hrana. Pumele ucid cu usurinta animale mai mari; 3 exemple bune ar fi cerbii, elanii si renii.

Reproducere

Perioada de imperechere la Pume se incadreaza intre noiembrie si iunie, masculii find cei ce pleaca in cautarea femelelor. In cele mai multe cazuri, masculii abandoneaza femela cu putin timp inainte de nasterea puilor.

Numarul maxim de pui pe care o femela ii poate avea la o singura nastere este de 6, perioada de gestatie fiind de aproximativ 3 luni. Greutatea maxima pe care o Puma o poate avea la nastere este de 450g, lungimea corpului fiind de 30cm. Cand puii ating varsta de 20 de luni, acestia isi parasesc mama.

Specii / Subspecii

Pumele fac parte din clasa Mammalia, avand urmatoarele subclase si ordine: subclasa si infraclasa Theria si Placentia, ordinul si subordinul Carnivora si Feliformia, familia si subfamilia Felidae si Felinae. Numele intreg al speciei este Puma Concolor.