Meniu
Informatii rapide
  • Durata de viata: intre 8 si 15 ani
  • Unde traieste (mediu de viata): Paduri uscate, campii de iarba
  • Dieta: Carnivor
  • Clasa: Mamifer
  • Nume stiintific: Canis Aureus
  • Ce mananca (mancarea principala): Antilope, reptile, insecte
  • Pradatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Hienele, leoparzii, vulturii
  • Caracteristici distinctive: Corp scurt, ochi mari, urechi mari
  • Culoare: Mari, gri, alb
  • Viteza maxima: 31-33 Km / ora
Reclama
In curand vom crea o lista cu curiozitati pe care poate nu le stiati despre sacali!
Reclama
Origine

Facand parte din familia Canidae, sacalul este un mamifer carnivor salbatic intalnit in mod special pe teritoriul Africii, Asiei si Europei, asadar si intr-o mica masura in tara noastra prin Muntenia, Dobrogea, Banat si Oltenia.

Hrana

Desi este in mare parte un animal carnivor ce se hraneste cu reptile, pasari si mamifere mici, acesta nu se da in laturi nici de la legume si fructe. Aspect/Caracteristici

Sacalul este membru de marime medie al familiei Canidae, asemanandu-se atat cu lupul cat si cu vulpea, cu o lungime a corpului ce variaza intre 90 si 105 cm si o coada ce atinge si 25 cm. Datorita blanii asemanatoare cu cea a lupului, dar cu multe insertii roscate, i se mai spune si "lupul auriu".

Comportament

Acesta este un animal ce isi apara intotdeauna teritoriul marcat.

Desi sacalul umbla deseori in haite de 10-30 indivizi, de multe ori prefera sa vaneze singur sau maxim in doi, deoarece in numar mare, sacalii nu stiu sa fie silentiosi si sa se furiseze, speriind adesea prada.

Reproducere

Fiind in principiu animale monogame, acestea se imperecheaza pe viata, femela dand nastere a 3-6 pui dupa aproximativ 8-9 saptamani de gestatie. In primele 10 zile de viata, puii nu isi pot deschide ochii, iar pana la 2 luni, acestia sunt hraniti cu hrana regurgitata.

Sacalii ating maturitatea sexuala pe la 1-2 ani.

Specii/Subspecii

Exista 3 specii de sacali si anume:

Canis adustus (Side-striped jackal), traieste adesea in zone impadurite, este cel mai putin agresiv din cei 3, foarte rar vaneaza mamifere mari.

Canis aureus (Golden jackal) este cel mai masiv dintre specii si singurul care se regaseste in afara Africii, asadar in Europa si Asia.

Canis mesomelas (Black-backed jackal), desi are dimensiunile mai reduse decat ceilalti sacali, acesta este totodata si cel mai agresiv, atacand animale care ii depasesc cu mult marimea. Acesta este si mai irascibil, iscand deseori conflicte cu membrii haitei.