Meniu
Strutul

Strutul

(Struthio Camelus)
Informatii rapide
  • Durata de viata: 50-70 ani
  • Unde traieste (mediu de viata): Desert si zone de savana
  • Dieta: Omnivore
  • Clasa: Aves
  • Nume stiintific: Struthio Camelus
  • Ce mananca (mancarea principala): Iarba, radacini, flori, seminte
  • Predatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Hiene, coioti, ghepard

Origine

Cea mai mare pasare care traieste pe Pamant, strutul este o pasare alergatoare, fiind incapabila sa zboare. Ea isi duce veacul pe teritoriul Africii.

Acestia au trait si pe teritoriul Asiei, insa studiile arata ca specia a disparut de pe continent in preajma Epocii de gheata.

Hrana

Strutul se hraneste in principal cu seminte, flori, fructe, tufe, insa ocazional mananca si lacuste.

Neavand dinti, acestea inghit pietricele care ii ajuta sa macine hrana.

In ceea ce priveste apa, strutul poate sta si cateva zile fara sa se adape, mentinandu-se hidratati prin plantele cu care se hranesc.

Aspect/Caracteristici

Pasari foarte corpolente, de mari dimensiuni, strutii maturi cantaresc intre 60 si 145 kg, iar datorita gatului lung dar si picioarelor foarte lungi, ating inaltimi ce variaza intre 170 si 270 cm.

Ca si cromatica a penajului, masculul este imbracat in pene negre cu portiuni albe, in timp ce femela are un penaj cenusiu.

Comportament

Active pe timp de zi, aceste pasari isi petrec majoritatea timpului singure sau in pereche, in perioada imperecherii sau in sezonul secetos totusi, se aduna in grupuri ce numara de la 5 pana la 100 de membri.

Cand simt pradatorii pe urma lor, alearga cu viteza ce poate atinge chiar si 70 km/h. Cand se simt in pericol, de obicei o iau la fuga, dar sunt si momente in care isi ataca pradatorul, putand cauza si lovituri mortale cu ajutorul picioarelor.

Reproducere

Strutii ating maturitatea sexuala in jurul varstei de 2-4 ani, sezonul de imperechere incepand din luna Martie si pana in Septembrie.

Femelele isi depun ouale intr-un cuib comun, care este de fapt o simpla groapa adanca de 3 metri. Femela dominanta depune prima ouale si le scoate din cuib pe cele ale femelelor mai slabe, lasand doar aproximativ 20 de oua in cuib.

Ouale sunt clocite pe timp de zi de catre femele, iar noaptea de masculi, pe o perioada de pana la 45 de zile.

Un ou de strut ajunge sa cantareasca in jur de 1,5 kg.

Aceasta pasare este si cea mai longeviva, in captivitate, un strut comun a trait 62 de ani si 7 luni.

Specii/Subspecii

Strutul somalez (strutul cu gat albastru)
Strutul nord-african
Strutul sud-african
Strutul arab (specie disparuta la mijlocul secolului 20)
Strutul Masai

Reclama
In curand vom crea o lista cu curiozitati pe care poate nu le stiati despre struti!
Reclama