Meniu
Ursul Panda

Ursul Panda

(Ailuropoda melanoleuca)
Informatii rapide
  • Durata de viata: intre 20 si 35 ani
  • Unde traieste (mediu de viata): Muntii din China centrala, la mari atitudini, in paduri de bambus
  • Dieta: Carnivor
  • Clasa: Mamifer
  • Nume stiintific: Ailuropoda melanoleuca
  • Ce mananca (mancarea principala): Bambus, fructe, rozatoare
  • Pradatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Oamenii, leoparzii
Reclama
In curand vom crea o lista cu curiozitati pe care poate nu le stiati despre ursii panda!

Origine

Ursii panda fac parte din familia Ursidae. Acestia nu s-­au numarat insa printre ursi inca de la inceputuri, o buna perioada de timp fiind considerati de catre anumiti cercetatori ca fiind un fel de ratoni de dimensiuni mai mari; testele au dovedit insa adevarul.

Hrana

Aceste animale sunt, categoric, erbovire, hranindu-­se doar cu frunze si lastari de bambus.

Dantura lor pare facuta special pentru acest gen de hrana, fiindu­le foarte usor sa marunteasca frunzele aducandu-­le la consistenta unei paste.

Aspect / Caracteristici

La capitolul dimensiuni nu exista o mare diferenta procentuala intre masculi si femele, vorbind undeva de 10­-20%.

Masculii ating, la maturitate, o greutate de aproximativ 150 kg, cu 25 kg mai mult decat femelele.

Lungimea lor este de 1.5 metri iar inaltimea rar depaseste 75 cm. Coada depaseste insa mai toate speciile de ursi, avand pana in 6 cm.

Comportament

Una dintre diferentele intre celelalte specii de ursi si cei panda este faptul ca panda nu hiberneaza niciodata.

Un alt fapt interesant este pozitia pe care ursii panda o adopta in momentele in care se hranesc, acestia stand in sezut.

Reproducere

Perioada de imperechere se incadreaza in lunile de primavara ale fiecarui an.

Sarcina dureaza aproximativ 5 luni, femela panda dand nastere intotdeauna unor gemeni.

In cele mai multe cazuri, unul din cei 2 pui moare, femela neputand sa se ingrijeasca de amandoi.

Specii / Subspecii

Ursii panda sunt animale pe cale de disparitie, in prezent existand aproximativ 1600 de exemplare in salbaticie.

Viitorul nu pozitioneaza intr­-o lumina prea buna aceasta specie desi se fac eforturi pentru perpetuarea ei.

Se aproximeaza ca peste 70 de ani, jumatate din locurile in care acestia pot trai vor disparea, cauza fiind incalzirea globala.