Meniu
Ursul polar

Ursul polar

(Ursus maritimus)
Informatii rapide
  • Durata de viata: De la 35 pana la 40 de ani
  • Unde traieste (mediu de viata): In zonele nordice inghetate ale Oceanului Artic
  • Dieta: Carnivor
  • Clasa: Mamifer
  • Nume stiintific: Ursus maritimus
  • Ce mananca (mancarea principala): Foci, morse, pasari de apa
  • Predatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Oamenii
Reclama
Stiati ca?
Iata mai jos o lista cu curiozitati pe care poate nu le stiati despre ursii polari.
  • Denumirea stiintifica a ursului polar este Ursus Maritimus (Urs de Mare).
  • Singurul pradator al ursului polar este omul.
  • Este cel mai mare pradator terestru din lume.
  • Femele cantaresc intre 150-250 kg in timp ce masculii ating praguri de 350-700 kg.
  • Are doua straturi de blana si contrar aparentelor, aceasta nu este alba. De fapt, firele de par sunt transparente si reflecta lumina.
  • Blana prinde uneori o tenta galbuie datorita uleiului de la focile cu care se hraneste.
  • Stratul interior de blana are o culoare mai inchisa ceea ce il ajuta sa acapareze cat mai mult razele solare si automat sa se incalzeasca mai bine.
  • Cand alearga, pe distante scurte pot atinge si 40 km/h.
  • Dorm atat de mult pentru a-si conserva energia pentru perioadele cand hrana este greu de gasit.
  • In iernile foarte grele cu viscol, acestia sapa o groapa in zapada sau in gheata, iar zapada ce cade pe ei ii incalzeste ca o patura.
  • Desi pot dormi zile intregi, ursii polari nu hiberneaza.
  • Au un miros foarte bine dezvoltat, putand simti prada si la 1 metru sub gheata sau la 32 km distanta la suprafata.
  • Traiesc in una din cele mai reci zone de pe glob, la Cercul Polar unde temperaturile ating si -55 grade Celsius.
  • Pot inota sute de km si la inot ating si viteza de 10 km/h.
  • Traiesc aproximativ 25-30 de ani.
  • Stratul gros de grasime de aproximativ 11 cm ii ajuta in principal la mentinerea temperaturii, protejandu-i de frig.
  • Desi in general se hranesc cu carne: reni, foci, pasari de mare, pesti, pe timp de vara mananca cel mai adesea fructe.
  • Blana lor este totodata uleioasa si impermeabila.
  • Poate sta nemancat intre 7 si 10 zile, in aceasta perioada incetinindu-si metabolismul, supravietuind din depozitele de grasime de la mesele anterioare.
  • Gestatia dureaza 8 luni si se nasc intre 1 si 4 pui.
  • Cand mamele stau in barlog pentru a-si creste puii, in perioada Ianuarie-Martie, acestea nu mananca, nu beau si nu defecheaza.
  • Desi pare ciudat, acestia se incalzesc uneori prea tare si se rostogolesc in zapada, sau inoata pentru a se racori dar si pentru a-si curata blana.
  • La nastere, puiul de urs polar cantareste cat un porcusor de guinnea.
  • Este atat de puternic incat poate omori un animal printr-o singura lovitura.
  • Femelele se imperecheaza abia dupa varsta de 4-5 ani.
  • Ursii polari sunt stangaci.
  • Cel mai mare urs polar vanat vreodata cantarea 1002 kg, a fost ucis in anul 1960 si este astazi impaiat in Seattle.
  • Se pot supraincalzi atat de mult incat sa moara din acest motiv.
  • Cand o femela intra in estru (calduri) este simtita de masculi chiar si de la 100 km distanta.
Aflati chiar de la ursul polar cateva detalii

Eu traiesc la polul Nord si sunt recunost totodata ca fiind al treilea carnivor terestru ca marime dupa ursul Kodiack si cel de Kamachatka.

Sunt de culoare alba, care se contopeste cu peisajul acoperit de zapada.

Ador sa imi petrec timpul pe marginile de gheata sau sa inot in apele inghetate.
Pot sa inot cu pana la 10 km/h si imi tin respiratia pana la 2 minute!

Sunt foarte inalt, pot ajunge la maturitate sa am 2,40-3,30 metri si sa cantaresc 400-600 kg. Destul de solid, nu?

Imi place singuratatea dar in acelasi timp ma bucur de momentele in care ma adun cu fratii mei in jurul "mesei", mai exact in jurul prazilor ucise.

Cel mai des mananc foci, pentru ca sunt cele mai gustoase! Insa vara nu prea gasesc si atunci mai mananc si plante sau balene moarte aduse de valuri la mal. Nu pot sa fac mofturi prea mari, atata timp cat tin de foame, asa-i?

Am un miros foarte bine dezvoltat, pot sa simt mirosul de balena moarta si de la 30 km. Gasesc foarte repede si focile care se ascund undeva la 1 metru sub zapada.

Mama mea ne face un frate sau doi o data la 3 ani, si are foarte mare grija de ei pana cand fac 3 ani. Asa a facut si cu mine; m-a incalzit, m-a hranit, m-a invatat sa inot, sa vanez foci si mereu se juca cu mine.

O zi obisnuita din viata mea este foarte frumoasa, plina de joaca, peripetii si aventura, plina de frig cu care m-am obisnuit de-a lungul anilor.
Fara sa ma fi chinuit sa prind animalele ca sa le mananc, nu ar fi fost la fel de distractiv.