Meniu
Ursul polar

Ursul polar

(Ursus maritimus)
Informatii rapide
  • Durata de viata: De la 35 pana la 40 de ani
  • Unde traieste (mediu de viata): In zonele nordice inghetate ale Oceanului Artic
  • Dieta: Carnivor
  • Clasa: Mamifer
  • Nume stiintific: Ursus maritimus
  • Ce mananca (mancarea principala): Foci, morse, pasari de apa
  • Predatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Oamenii
Reclama
Stiati ca?
Iata mai jos o lista cu curiozitati pe care poate nu le stiati despre ursii polari.
  • Denumirea stiintifica a ursului polar este Ursus Maritimus (Urs de Mare).
  • Singurul pradator al ursului polar este omul.
  • Este cel mai mare pradator terestru din lume.
  • Femele cantaresc intre 150-250 kg in timp ce masculii ating praguri de 350-700 kg.
  • Are doua straturi de blana si contrar aparentelor, aceasta nu este alba. De fapt, firele de par sunt transparente si reflecta lumina.
  • Blana prinde uneori o tenta galbuie datorita uleiului de la focile cu care se hraneste.
  • Stratul interior de blana are o culoare mai inchisa ceea ce il ajuta sa acapareze cat mai mult razele solare si automat sa se incalzeasca mai bine.
  • Cand alearga, pe distante scurte pot atinge si 40 km/h.
  • Dorm atat de mult pentru a-si conserva energia pentru perioadele cand hrana este greu de gasit.
  • In iernile foarte grele cu viscol, acestia sapa o groapa in zapada sau in gheata, iar zapada ce cade pe ei ii incalzeste ca o patura.
  • Desi pot dormi zile intregi, ursii polari nu hiberneaza.
  • Au un miros foarte bine dezvoltat, putand simti prada si la 1 metru sub gheata sau la 32 km distanta la suprafata.
  • Traiesc in una din cele mai reci zone de pe glob, la Cercul Polar unde temperaturile ating si -55 grade Celsius.
  • Pot inota sute de km si la inot ating si viteza de 10 km/h.
  • Traiesc aproximativ 25-30 de ani.
  • Stratul gros de grasime de aproximativ 11 cm ii ajuta in principal la mentinerea temperaturii, protejandu-i de frig.
  • Desi in general se hranesc cu carne: reni, foci, pasari de mare, pesti, pe timp de vara mananca cel mai adesea fructe.
  • Blana lor este totodata uleioasa si impermeabila.
  • Poate sta nemancat intre 7 si 10 zile, in aceasta perioada incetinindu-si metabolismul, supravietuind din depozitele de grasime de la mesele anterioare.
  • Gestatia dureaza 8 luni si se nasc intre 1 si 4 pui.
  • Cand mamele stau in barlog pentru a-si creste puii, in perioada Ianuarie-Martie, acestea nu mananca, nu beau si nu defecheaza.
  • Desi pare ciudat, acestia se incalzesc uneori prea tare si se rostogolesc in zapada, sau inoata pentru a se racori dar si pentru a-si curata blana.
  • La nastere, puiul de urs polar cantareste cat un porcusor de guinnea.
  • Este atat de puternic incat poate omori un animal printr-o singura lovitura.
  • Femelele se imperecheaza abia dupa varsta de 4-5 ani.
  • Ursii polari sunt stangaci.
  • Cel mai mare urs polar vanat vreodata cantarea 1002 kg, a fost ucis in anul 1960 si este astazi impaiat in Seattle.
  • Se pot supraincalzi atat de mult incat sa moara din acest motiv.
  • Cand o femela intra in estru (calduri) este simtita de masculi chiar si de la 100 km distanta.
Reclama