Meniu
Vulpea Roscata

Vulpea Roscata

(Vulpes vulpes)
Informatii rapide
  • Durata de viata: In captivitate pot ajunge la varsta de 14 desi in salbaticie rareori depasesc 1 an si jumatate
  • Unde traieste (mediu de viata): Prefera locurile salbatice, padure, tundra
  • Dieta: Omnivor
  • Clasa: Mamifer
  • Nume stiintific: Vulpes vulpes
  • Ce mananca (mancarea principala): Iepuri, pasari, soparle
  • Predatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Oamenii, ursi, vulturi
Reclama
Stiati ca?
Iata mai jos o lista cu curiozitati pe care poate nu le stiati despre vulpile roscate.
  • Este una din cele 21 de specii de vulpi si totodata cea mai mare.
  • Au auzul extrem de dezvoltat, putand sa auda si prada subterana.
  • Aceasta este omnivora, hranindu-se cu iepuri, rozatoare, pasari, gandaci, fructe, insecte, miere, viermi si chiar hoituri.
  • Se folosesc de coada pe timpul iernii si pentru a-si sterge urmele pe zapada.
  • Vulpea urineaza pe copaci, stanci sau pietre pentru a-si anunta prezenta.
  • Iarna este sezonul de imperechere, iar femela naste de la 2 pana la 12 pui.
  • Are mustati nu doar in jurul botului ci si pe picioare, acestea ajutandu-le mai bine sa isi gaseasca drumul inapoi.
  • Se pot catara si in copaci.
  • Predatorii sai sunt ursii, coiotii, lupii, vulturii, rasii si oamenii.
  • Coada le este utila pentru a se inveli pe timp de iarna si totodata pentru a comunica cu alte vulpi prin semnale.
  • Este un predator excelent de noapte, avand vederea nocturna foarte bine dezvoltata.
  • Nu mesteca mancarea, dar o marunteste intr-atat incat sa o poata inghiti.
  • Durata de viata este de 12-14 ani.
  • De multe ori vulpea ucide mai mult decat poate manca si ce ramane, ingroapa pentru mai tarziu.
  • Fura vizuinile bursucilor stropind cu urina la intrare. Bursucul, fiind un animal curat, isi paraseste vizuina.
  • Daca e prinsa de un membru intr-o capcana, aceasta isi poate roade singura piciorul pentru a scapa.
  • Traieste in paduri, campii, ferme, zone urbane, adaptandu-se foarte usor la conditiile de trai, asta si datorita faptului ca poate manca aproape orice.
  • Raspandeste cateva boli grave printre care si turbarea, atat prin muscatura directa cat si prin intermediul pasarilor din ograda.
  • Fiind un mamifer de talie medie, cantareste maximum 10 kg.
  • Se pot deosebi urmele sale la sol datorita faptului ca sunt in rectilinie, spre deosebire de cele ale cainelui care sunt in zig-zag.
Aflati chiar de la vulpea roscata cateva detalii

Eu sunt vulpea roscata si am un bot ca de caine, cu o coada stufoasa, o infatisare distinsa si fac parte din grupa animalelor carnivore.

Desi timp de secole am fost cautate si impuscate, ni s-au intins capcane si lanturi, traim si ne inmultim si in zilele de azi.

Secretul succesului nostru il constituie capacitatea deosebita pe care o avem de a ne adapta la aproape orice conditie de mediu.

Eu, ziua mi-o petrec in vizuina mea de sub pamant sau imi place sa imi fac o tabara si la suprafata.

Sunt vioaie si foarte curajoasa. Imi plac mult tehnicile de vanatoare, imi place sa vanez noaptea pentru ca vederea mea pe timp de noapte este foarte bine dezvoltata, iar la lumina lunii au o culoare verde stralucitoare foarte frumoasa.

Auzul il am foarte dezvoltat si ma ajuta la detectarea destul de rapida a prazii.

Imi place sa mananc pasari si oualele acestora, iepuri si alte rozatoare care se gasesc in padure. Dar cateodata imi place sa iau masa si la oras in curtile oamenilor care cresc animale domestice. Mai schimbam si noi meniul, nu?

De mii de ani omul ne vaneaza pentru blana noastra, iar in Anglia suntem prigonite cu ajutorul cainilor de vanatoare crescuti special in acest scop.

Rasa mea este raspandita in Europa, America de Nord si Asia.

La mijlocul secolului al XIX-lea oamenii ne-au dus si in Australia. Spatiul nostru de viata in mediul urban este de circa 10 hectare, insa in mediul rural poate depasi 2000 de hectare.

Mai am si alte rude care difera de noi prin culoarea blanii, cum ar fi vulpea neagra, care are partea ventrala a gatului, umerii si flancurile negricioase; vulpea cu cruce, care poarta pe umeri o cruce de culoare mai inchisa, precum si vulpea polara sau vulpea argintie, de culoare foarte deschisa.