Meniu

Poezii de Constanţa Buzea

Se va trezi în prima zi cu soare Primăvăratecul cocon de vie Petrecerea-i va fi cu apă vie Va fi beţia lui înfloritoare.   Într-un impuls rănit de poezie Îi va sări pământul la picioare Mireasma lui, de rugi şi sălcioare În liniştea ce va părea pustie.   Dar viaţa ta de miere nemuritoare Cu aurul plutind ca o …
Citeste mai mult
Nu râd pentru că nu ştiu să mă joc. Deruta noastră o îngână unii. De propriul glas sunt umiliţi păunii. Mai bine tac decât să-i mai provoc.   Să fim absenţi cum se prefac nebunii, S-avem în viaţă şi acest noroc. Aş vrea să nu ne chinuie deloc Lumina lumii în lumina lunii.   Aş vrea să-i fac iubirii noastre …
Citeste mai mult
Reclama
Reclama

Despre Constanţa Buzea

"Era un om de o rara delicatete si de o reala severitate. La ea, sinceritatea si franchetea erau mai importante decat caldura, fiindca uneori caldura poate ascunde ipocrizie" – declara Cosmin Ciotlos despre Constanta Buzea, nascuta la 29 Martie 1941 la Bucuresti.

Poeta a debutat in revista Tanarul Scriitor in anul 1957 urmand ca in 1963 sa fie publicat primul sau volum. A avut postul de redactor la Amfiteatru si la Romania Libera, incurajand pe parcurs sa isi destainuie creatiile, multi poeti debutanti la acea vreme.

A urmat cursurile Facultatii de Filologie, Universitatea din Bucuresti, obtinand licenta in 1970.

A fost totodata si prima sotie a marelui Adrian Paunescu, casatoria avand loc cand acesta avea doar 18 ani, urmand sa aiba cei doi copii, pe Ioana si Andrei. In anul 1977 insa, acestia au divortat.

Constanta Buzea si-a dedicat intreaga viata operei lirice, avand peste 20 de volume de poezii si este considerata de catre critici drept unul dintre cei mai importanti poeti romani contemporani.

Dintre operele sale valoroase amintim: "Leac pentru ingeri", "Pasteluri", "Pelerinaj", "Joc la soare", "Intamplari cu Lacomel", "Soricelul Musafir" si nu numai.

Poeta se stinge din viata in data de 31 August 2012, la varsta de 71 ani.

Legături externe:
Wikipedia