Meniu

Poezii de Elena Farago

Dorul meu, Deschide-ţi cartea pecetluită, Şi-ţi răsfiră-n soare, şi-ţi răsfiră-n vânt Paginile-n care, peste-albastru-ţi cânt, Şi-a cernut tăcerea pulberea-i cernită...   Dorul meu, Deschide-ţi cartea pecetluită, Şi mă-nvaţă iarăşi cântul bunei veşti, Să mi-l cânt, cum cântă florile-n fereşti, Oglindită-n …
Citeste mai mult
În mohorâta dimineaţă Mijesc luminile ca-n fum, Şi parcă dincolo de drum S-a isprăvit cu orice viaţă, Că nu mai poţi zări, de ceaţă, O streaşină, un pom, un fum...   Şovăitor vă-ntindeţi pasul Sub greul jilavului nor, Vă doare-al inimii fior, Vă-neacă lacrimile glasul, Şi mut rămâne “bun …
Citeste mai mult
Reclama
Reclama

Despre Elena Farago

Cunoscuta si indragita pentru creatiile: "Catelusul schiop", "Gandacelul", "Closca", "Sfatul degetelor" sau "Motanul pedepsit", poeta Elena Farago se naste la 29 Martie 1878 la Barlad, in familia Francisc si Anastasia Paximade.

Din pacate, in anul 1890, la varsta de doar 12 ani ramane orfana de mama si este nevoita sa se ocupe de cresterea si ingrijirea surorilor sale mai mici.

Dupa moartea tatalui ei in 1895, pleaca sa locuiasca la Bucuresti la fratele mai mare, unde se angajeaza ca si guvernanta la familia Ion Luca Caragiale. Aici a urmat sa il cunoasca si pe Francisc Farago, care avea sa ii fie sot.

Paseste in lumea literara in care debuteaza cu prima poezie in anul 1902, in Romania Muncitoare.

Patru ani mai tarziu publica primul volum de poezii, intitulat "Versuri", la indemnul marelui Nicolae Iorga.

Dupa ce se stabileste la Craiova (1907), din cauza afilierii ei la miscarea taraneasca a fost arestata si eliberata doar la interventiile lui Nicolae Iorga. Dupa aceasta perioada adopta un baietel, Mihnea, iar in anul 1913 naste o fetita care va purta numele de Cocuta.

Dupa o lunga suferinta, Elena Farago se stinge din viata in data de 4 Ianuarie 1954 la Craiova.

Legături externe:
Wikipedia