Meniu

Poezii de Grigore Vieru

Lucruri ciudate astăzi Se-ntâmplă în lume şi-n sori. Tună iarna şi plouă, Ninge vara pe flori. Lucruri ciudate de tot Se-ntâmplă pe glob! Creşte-n balcon mărarul, Acolo albina şi stup. Se amendează acel Care trage în lup. Lucruri stranii de tot Se-ntâmplă pe glob. Scot unii miere, miere Din iarba veninului. Se şterg picioarele De preşul …
Citeste mai mult
Trebuia Să mi se pună în piept Altă inimă. Altfel, Urma să pier. Mi-a dat inima ei Mama. Dar tot Mă mai doare. Mai ales când arde pământul Însetat de ploaie. Mai ales când nu se întoarce Tata de la războaie. Mai ales când plec prin străini Şi nu scriu cu lunile acasă. Mai ales în amurg, când …
Citeste mai mult
Reclama
Trebuia să primesc o veste frumoasă, Dar a fost înzăpezit drumul Pe care venea.   Trebuia să primesc O nemaipomenită veste, Dar arsese pădurea prin care trecea.   Trebuia să primesc o veste Care mi-ar fi mângâiat viaţa, Dar au spus că nu sunt în ţară.   Trebuia să primesc o veste de aur, Dar a murit …
Citeste mai mult
Reclama
Reclama

Despre Grigore Vieru

Poet romana din Republica Moldova, Grigore Vieru s-a nascut la data de 14 Februarie 1935 in satul Pererita, judetul Hotin (aflat la vremea respectiva in regiunea istorica Basarabia).

Se naste in familia de plugari din tata Pavel si mama Eudochia, primele 7 clase le face in satul natal, urmand apoi scoala medie in orasul Lipcani.

In anul 1957 isi face debutul cu o placheta de versuri pentru copii "Alarma", care ii aduce aprecieri din partea criticilor literari. Urmeaza postul de redactor la revista pentru copii "Scanteia Leninista", iar la 8 Iunie 1960 se casatoreste cu o profesoara de limba romana si latina, Raisa Nacu.

Publica ulterior un volum de versuri "Numele tau", care este apreciata de critica literara fiind cea mai originala aparitie poetica. Trei poeme din acest volum sunt intitulate: Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Brancusi, iar alte doua sunt inchinate lui Nicolae Labis si Marin Sorescu.

Dintre creatiile sale amintim: "Alarma", "Muzicute", "Trei Iezi", iar unele din versurile sale au stat la baza unor cantece precum: "Maria Mirabela", "Mi-e dor de tine mama", "Melancolie", "Doua lacrimi gemene", "Pentru ea" si nu numai.

Poetul este implicat intr-un accident de masina in data de 16 Ianuarie 2009 la Chisinau, iar din cauza politraumastimelor grave suferite, isi da ultima suflare doua zile mai tarziu, pe 18 Ianuarie, in Spitalul de Urgenta din Chisinau.

Este inmormantat pe 20 ianuarie 2009 la Chisinau, în cimitirul central din strada Armeana, la ceremonie participand cateva zeci de mii de oameni, ziua de 20 ianuarie 2009 fiind declarata zi de doliu in Republica Moldova.

Legături externe:
Wikipedia
GrigoreVieru.md