Meniu

Poezii de Otilia Cazimir

În gara asta nimeni nu coboară, Şi plouă-adânc, pe câmp, pe gară... Un tânăr cu manta de cauciuc Stă zgribulit la adăpostul unui nuc. Doar, indolentă şi greoaie, O vacă-şi plimbă visătoare De-a lungul liniei, în ploaie, Progenitura viitoare. …
Citeste mai mult
Tu nu ştii... A fost odată O căsuţă fermecată Şi-n căsuţă-o fată mică, Un pisoi şi o bunică.   Şi-ntr-o iarnă, într-o seară, Fata s-a uitat afară Şi-a văzut cum prin perdea Stelele râdeau de ea...   Dar pe drum cotit şi nins, Umbra sură s-a desprins: Un voinic abia de-o şchioapă Înota-n omăt …
Citeste mai mult
Reclama
Reclama

Despre Otilia Cazimir

In data de 12 Februarie 1894 se naste la Cotu Vames din judetul Neamt, Otilia Cazimir, cea care avea sa fie scriitoare, poeta, traducatoare si publicista romana, supranumita poeta sufletelor simple, fiind cunoscuta ca autoare de versuri pentru copii.

Cel de-al cincilea copil al al invatatorilor Ecaterina si Gheorghe Gavrilescu, Otilia Cazimir isi petrece copilaria in satul natal, iar mai tarziu, in anul 1898, intreaga familie se muta la Iasi unde poeta urmeaza scoala, liceul si Facultatea de Litere si Filozofie.

Debutul cu poezia s-a inregistrat in anul 1912, in revista Viata Romaneasca.

Primul volum intreg de poezii insa, a fost publicat in anul 1923, intitulat "Lumini si umbre". Alte poezii celebre ale poetei : "Baba Dochia", "Pentru tine, Primavara", "Ghiocelul", "Tara Mea".

Otilia Cazimir trece in nefiinta in data de 8 Iunie 1967 la Iasi, la varsta de 73 de ani.

Legături externe:
Wikipedia