Meniu

Povesti de Petre Ispirescu

A fost odată un împărat. El ajunsese la cărunteţe, şi nu se învrednicise a avea şi el măcar un copil. Se topea d-a-n picioarele, bietul împărat, să aibă şi el, ca toţi oamenii, măcar o stârpitură de fecior, dară în deşert. Când, tocmai, la vreme de bătrâneţe, iată că se îndură norocul şi cu dânsul şi dobândi un drag de copilaş, de să-l vezi şi să nu-l …
Citeste mai mult
A fost odată ca niciodată; că de n-ar fi, nu s-ar mai povesti; de când făcea plopşorul pere şi răchita micşunele; de când se băteau urşii în coade; de când se luau de gât lupii cu mieii de se sărutau, înfrăţindu-se; de când se potcovea puricele la un picior cu nouăzeci şi nouă de oca de fier şi s-arunca în slava cerului de ne aducea poveşti; De când se scria …
Citeste mai mult
Reclama

Despre Petre Ispirescu

Povestitor, editor, folclorist, scriitor si tipograf, Petre Ispirescu se naste in Ianuarie 1830 la Bucuresti in familia frizerului Gheorghe Ispirescu, iar mama sa originara din Transilvania era o povestitoare iscusita.

Datorita meseriei tatalui, scriitorul a putut asculta de la clientii acestuia nenumarate basme si creatii populare care se pare ca i-au deschis orizonturile pentru ce avea sa urmeze.

Din dorinta de a citi cat mai mult, acesta a fost angajat la diverse tipografii, iar mai tarziu, aceasta meserie de tipograf i-a oferit ocazia de a-i cunoaste pe I. Ionescu de la Brad, N. Filimon, I. Ghica si D. Bolintineanu.

Urmand sfatul lui Nicolae Filimon, in 1862 a publicat primele 6 basme culese : "Tinerete fara de batranete si viata fara de moarte", "Praslea cel voinic si merele de aur", "Balaurul cel cu sapte capete", "Fata de imparat si pescarul si Fiul vanatorului", care ulterior au fost adunate in prima sa culegere de basme.

Cea mai semnificativa opera a vietii sale o constituie aceasta culegere "Legende sau Basmele Romanilor" cu un total de 37 de basme, aparuta in varianta completa in 1882. Culegerea a fost completata cu opere precum: "Zana Zanelor", "Fata Saracului cea Isteata", "Fata Mosului cea Cuminte", "Ileana Sanziana", "Greuceanu" si nu numai.

Din pacate, in urma unui nou atac de congestie cerebrala, Petre Ispirescu moare la masa sa de lucru, pe data de 27 Noiembrie 1887, fiind inmormantat la cimitirul Bellu.

Legături externe:
Wikipedia